איך עושים שינוי בחיים?
פתגם זן אומר: “אדם ששואל שאלות לא יכול להתחמק מהתשובות” שינוי בחיים מתחיל דרך שאילת שאלות משמעותיות לחיים שלנו:
בדרך הזן אנו מתחילים עם: מה אני באמת רוצה בחיים? והאם אני גורם לזה לקרות?, מה הכיוון שלי בחיים? ומה אני? שאלות אלו הן הדרך הישירה לעצמך.
יש מספר רגעים בחיים שאדם עוצר ושואל שאלות משמעותיות. בדרך כלל זה כשאנו פוגשים: מחשבות מטרידות!
לדוגמא קיבלתי הודעה לא טובה, או אני רוצה לישון ולא נירדם. או יש נושא שמעצבן אותי ואני לא מצליח להניח לו, או כשאנו פוגשים רגשות מאמללים!
בלבול, כעס, שנאה, קנאה וגאווה. בנוסף פחד, דאגה, תסכול ואכזבה. אלו רק חלק מהרגשות המאמללים. רגשות אלו גורמים לי לפגוע בעצמי ובמערכות היחסים עם הקרובים לי. או כשמגיע הרגע להיות נפרד ממי שאני אוהב! לא עלי לא רוצים להיות איתי ולא עלי עוזבים את העולם או להיות בנוכחות של מישהו שאנו לא אוהבים. קולגה בעבודה או בן משפחה או אחר שאני החלטתי לא לאהוב אותו. כל פעם שאני באותו מרחב, אני לא שליו. לא נוח לי בתוך העור של עצמי.
או אני לא משיג את מבוקשי. אני רוצה משהו ולא מצליח להשיג אותו. חוויות אלו מקיפות כל תחום בחיינו, כל מערכת יחסים והם מעירות את חוסר הנוחות הרבה ביותר בחיינו ומשפיעות על חווית חיינו באופן משמעותי.
בזן אנו קוראים לכל החווית האלו במילה אחת והיא: סבל. סבל זה אי-שביעות רצון או חוסר סיפוק ממה שיש. חשוב להבין המקור והסיבה לסבל שלנו זה ההיקשרות שלנו לדברים נעימים וההימנעות שלנו מדברים לא נעימים. ההיקשרות וההימנעות נוצרים ע”י:
הביקורת, השיפוטיות, הפרשנויות, המשמעויות והשוואות שלנו לעצמנו ולעולם! במילים אחרות כל הסבל שבא מתוך חמשת התחומים שהצגתי לכם, נוצר על ידי החשיבה שלנו בלבד. אז רק בגלל שאני נקשר או נמנע ע”י החשיבה שלי לתחושות, לרגשות, למחשבות ולדחפים שלי אני מייצר סבל לעצמי וגם לאחרים.
כדי לעשות שינוי אמתי בחיים עם עצמנו ובמערכות יחסים אנו לומדים שלוש הנחיות רבות עוצמה והן:
“רק לשבת”, “לא לזוז”, “לא לעשות דבר”
מה זה אומר “רק לשבת”?
זה להיות דומם, שקט, מחובר לעצמך, ללא ציפיות, זה להיות בנכונות להיות נוכח בלבד. כאשר אנחנו רק יושבים, אנחנו מתיידדים עם עצמנו ולומדים מי אנחנו, אנחנו לומדים להכיר בעולם כפי שהוא, וככל שנרבה לשבת בדממה ונתחבר לעצמנו, – נתחבר לעצם. כך ילך העולם ויפתח לנגד העיניים שלנו.
מה זה אומר “לא לזוז”?
לא לזוז בגוף, בתודעה ובמציאות אומר: להפסיק להסס, לפחד ולהיות בספק. כשאנו לא זזים לאורך כל הישיבה אנו מלמדים את עצמנו להפסיק להגיב בעיוורון ולצפות שהבחוץ יעשה אותי מאושר מבפנים.
מה זה אומר “לא לעשות דבר”?
ההנחיה “אל תעשה דבר” היא הרמה הבאה של ההנחיה “אל תזוז” “אל תעשה דבר” היא הנחיה מאתגרת, תובענית ומהפכנית. זו הנחיה לפעולה- כשאתה יושב על הכרית בלי לזוז, אל תעשה דבר. זה כמו שאנחנו נתקלים בקושי או בבעיה במערכות יחסים שלנו, אל תתפתלו, אל תאבקו, אל תכנסו למלחמה, אלא אל תעשו דבר- ותרו על השליטה! לשבת על הכרית- זה לפגוש את עצמך זה הדבר הכי קשה אך הכי משנה חיים! כשאנו רק יושבים, לא זזים ולא עושים דבר אנו פוגשים את עצמנו. לפעמים שקט ולפעמים רועש. לפעמים נעים לי עם עצמי ולפעמים בלתי נסבל. לפעמים בהיר ולפעמים מעונן. כשאנו יושבים כך אנו מלמדים את עצמנו להיות כמו הר, הר מלמד אותנו לא לזוז. סערות באות והולכות אך ההר לא זז. ללמוד לשבת כמו הר מלמד אותנו לא לזוז אל מול נסיבות חיינו. לא למהר להגיב, אלא לעצור לשקול את התגובה ולהגיב בדרך שהיא נכונה ומדויקת לי ולאחר- זו טרנספורמציה! זה שינוי בחיים אמתי.
כשאנו שומרים על גוף לא זז- הכוונה יושבים. פה לא זז- הכוונה שותקים. גם התודעה לומדת לא לזוז. אז אנו חווים שקט ושלווה אמתיים.
השלב הראשון – בתרגול אל שינוי בחיים הוא להיות הר. המשמעות היא: להיות יציב, להיות החלטי, להיות חד, צלול ומדויק.
השלב השני – הוא להיות נהר. המשמעות היא: להיות זורם, להיות עניו, להיות גמיש, לתת אהבה ללא תנאי. להיות נהר זה להיות חופשי! חופשי להוביל ולהיות מובל במערכות יחסים!
חופשי לנוע כאשר מגיע הזמן. חופשי לומר את כל מה שאני רוצה או/ו כל מה שחשוב לי מבלי לגייס עלבון או תוקפנות אלא בדרך מכבדת, ישירה וחומלת. חופשי לעשות את מה שנדרש בדיוק ברגע הנכון. פיתוח חופש בדרך הזן נעשית דרך הגוף. פה הגוף משחרר את התודעה ולא התודעה את הגוף!
אז לסיכום:
על-ידי לימוד, תרגול ויישום אנו למדים: מתי להיות הר ומתי להיות נהר. מתי לתת ומתי לא לתת. מתי לפתוח את הפה ומתי לסגור. מתי ללטף ומתי לתת בעיטה בתחת, והכול נעשה מכול הלב. כמו בחיים ובמערכות יחסים לפעמים חשוב שנהיה כמו הר יציבים, החלטיים, חדים, צלולים ומדויקים. לפעמים חשוב שנהיה כמו נהר זורמים, ענווים, גמישים, אוהבים וחומלים. השילוב הוא בין השניים- כך מרגע לרגע אנו עושים שינוי בחיים עמוק ויסודי בחיינו.
אם אהבתם מוזמנים לשתף > >> >>>
- מנהלת המרכז - איילת דניאל
- 054-3349993
- becomone@gmail.com
- רמב"ם 1 נס ציונה