מה זה מיינדפולנס? 

כיצד מדיטציית מיינדפולנס תסייע לי להרגיש שלווה, חופש והרמוניה עם העולם?

איך שיטת המיינדפולנס העתיקה שמה את האדם בפוקוס ולא על טייס אוטומטי?

כל היתרונות של המיינדפולנס לטיפול בבעיות!

תוכן עניינים בנושא מיינדפולנס

מה זה מיינדפולנס?

  1. פירוש המילה מיינדפולנס הוא: מודעות קשובה לרגע הנוכחי. המיינד (התודעה) של האדם נודדת בין מחשבות ובהרבה מקרים האדם נמצא במצב של "טייס אוטומטי", כלומר האדם עושה / מדבר / פועל / מגיב בדרך אוטומטית ולא ער לרגע. מיידנפולנס הינה טכניקת התבוננות פנימית ששמה דגש על כל פעולה בחיי היום יום שלנו כאן ועכשיו!  כאשר התודעה של האדם קשובה ובאמצעות תרגול של השיטה יוכל כל אדם לחוות רוגע, שלווה, חופש ואף להשתחרר ממחשבות ואגו.

מתוך ערוץ היוטיוב של תמיר מסאס – מה זה מיינדפולנס?

מקורה של שיטת מיינדפולנס

הבודהה הבין את חשיבות המיינדפולנס כתרומה אמיתית להתעוררות וחופש של הלב והתודעה. מיינדפולנס היא השיטה המרכזית במסורת הבודהיסטית במשך 2,500 שנים. מנזרים בודהיסטיים ביססו את המיינדפולנס מרגע לרגע כתרגול המרכזי עבור נזירים ונזירות.

יש עידוד והמלצה לקהילת המתרגלים לפתח מיינדפולנס  בכל אספקט של היום, מרגע שמתעוררים ועד שהולכים לישון. מיינדפולנס הינה שיטה שקל ללמוד אותה והיא מעשירה את כל תחומי החיים. היתרון העיקרי של השיטה טמון בעובדה שיתרונותיה מצטברים – יום אחר יום, שנה אחר שנה. הדרך הטובה ביותר להוכיח את יעילותה היא ללמוד אותה בעצמך!

איך פועלת שיטת מיינדפולנס?

בכדי להגיע למודעות מלאה יש לתרגל יום אחר יום, ובעצם להיות ערים לכל מה שמתרחש במרחב שלנו ובכל עשייה שלנו. ניתן לתרגל מודעות קשובה (מיינדפולנס) באמצעות תרגול מדיטציה. המטרה היא להביא את האדם למודעות – לזהות את הכאן ועכשיו ללא שיפוטיות, וללא השיפוטיות האדם לא יחווה סבל.

לדוגמא:

אם אדם מביט על דבר מסוים – ברגע שהוא מזהה וער (מודעות) לכך שהוא מביט, וכי עליו רק להביט בדבר ללא שיפוטיות או ביקורתיות כלפי מה הוא רואה. בכך הוא מבטל את הטייס האוטומטי שבו וגם את השיפוטיות בדבר ובעצם המודעות הזו תוביל את האדם לחוות את הרגע וליהנות ממנו יותר (להיות שליו ורגוע בהרמוניה עם העולם).

מיינדפולנס והטייס האוטומטי

בכדי להסביר מהי שיטת מיינדפולנס ( קשיבות / הקשבה בשפה העברית ) ויתרונותיה לחיים,  אני רוצה להכיר לכם מושג שנקרא: מיינדלסנס שפירושו בשפת העם להיות על "טייס אוטומטי".  כאשר אנו על טייס אוטומטי, חיינו מתנהלים באי- שביעות רצון וחוסר סיפוק. יש בנו אי-שקט או אי- נוחות הנובעת מחשיבה מפוזרת שהיא חשיבה על העבר ונדידה לעתיד. רגשות מאמללים כמו: פחד, כעס, תסכול, ייאוש ועוד. תחושות קשות כגון: כאב, כיווץ, מחנק, רעד וכו'.

אז אם אנו רוצים לשחרר את הטייס האוטומטי / לשנות את חווית האי- שביעות רצון, אנו חייבים ללמוד לנהל את המחשבות, הרגשות והתחושות שלנו. הדרך היא בללמוד את שיטת מיינדפולנס ( mindfulness ) שפירושה תשומת לב ברגע הנוכחי נטולת שיפוטים.

"מסע של אלפי קילומטרים מתחיל בצעד אחד" –  זו האמרה המפורסמת ביותר בזן.

מצטטים אותה לעיתים קרובות כל-כך, משום שהיא מעודדת אותנו להימנע מסחבת ופשוט להתחיל במקום שאנו נמצאים בו, ממש כאן, ממש עכשיו כאשר אדם בוחר להתקרב ולהכיר את עצמו, הוא בא במגע עם המיומנות החשובה ביותר והיא:

מיומנות ההקשבה. ההקשבה לנשימה, לצבע, צליל, ריח, טעם ותחושה גופנית. ההקשבה מבטאת את יכולת האדם להיות עם עצמו ועם הסביבה שלו. עם בשלות הלימוד, התרגול והיישום של השיטה, המתרגל מפתח תשומת לב ערנית וחדה אשר קולטת ומבחינה בכל מה שמתעורר, בכל מה שנשאר ובכל מה שנעלם.

אנו חיים בתרבות שמקדשת הישגים ופתרונות, אך יותר מכל אנשים זקוקים להקשבה. לעיתים עולה אצל אנשים התנגדות לכך ש"רק להקשיב" זה די והותר. אנשים רוצים "לעשות" משהו. למעשה, מרחב של שקט וקשיבות הוא כל מה שאנשים רוצים כדי לפגוש את עצמם, להתפתח ולממש את עצמם.

לפרטים נוספים אודות סדנת המיינדפולנס הבאה:

איילת דניאל, מנהלת המרכז –  054-3349993

מתוך ערוץ היוטיוב של תמיר מסאס – איך אתה שומר על המיינד שלך?

 

מדיטציית מיינדפולנס

השלב הראשון בתוך מדיטציית מיינדפולנס הוא: עצירה והתבוננות. מקובל לחשוב על מדיטציה כעל פעילות מיוחדת, אך הדבר אינו מדויק. מדיטציית מיינדפולנס היא הפשטות בהתגלמותה. זה ללמוד לעצור ולהתבונן- מה קורה כרגע?, זה הכול!

ישנה קריקטורה של שני נזירי זן לבושי גלימות ומגולחי ראש, יושבים זה לצד זה ברגליים שלובות על הרצפה. הצעיר מתבונן בזקן בשאלה, הזקן מביט לעברו ואומר "שום דבר אינו עומד לקרות. זהו זה".

"שום דבר אינו עומד לקרות. זהו זה!"

מה יקרה אם נעצור ונתבונן?

הדבר הראשון שתראו שיש פעולות שאפשר לשנות את דרך הפעולה או אפילו לוותר. בספר רגשות הרסניים צוין מחקר על אנשים שמתבוננים על בסיס קבוע מפיקים יותר תוצאות בפחות זמן. דרך יעילה לעצור ולהתבונן היא לעבור ל"מצב הוויה" :

שבו ישר וחישבו על עצמכם כעל עדים וצופים, ללא גבול זמן וללא גבול במרחב כעת התבוננו ברגע הזה מבלי לנסות לשנות אותו ומבלי לשלוט בו. תנו לכל מה שקורה פשוט לקרות.

שאלו את עצמכם:

מה אני רואה?, מה אני שומע?, מה אני מריח?, מה אני טועם?, מה אני חש?, מה קורה כרגע?, איך זה משפיע עליי?

כשעוצרים ומתבוננים אנו מגלים שאנו כבר כאן, הכל הופך פשוט יותר, לפעמים בעיה שחשבת שהיא גדולה, אחרי התבוננות אינה גדולה כמו שחשבת. באותו רגע אתה חושב אולי אני לא צריך לעשות עוד שיחה טלפונית, אולי אני לא חייב לקרוא משהו, או לבצע עוד מטלה, או לאכול עוד ביס.

תרגול מיינדפולנס בן 25 דקות בישיבה – מתוך ערוץ היוטיוב של תמיר מסאס

מה ארוויח אם אלמד את שיטת מיינדפולנס?

השיטה מפתחת במשתתף את החופש להיות עם מה שיש, משחררת ממתח ולחץ מפתחת שלווה, חופש, בהירות המחשבה, ערנות, דיוק, החלטות מיטיבות ועוד. שיטת מיינדפולנס היא אחת השיטות הנחקרות ביותר בעולם המערבי ומחקרים על השיטה מראים כי לימוד השיטה או תרגול מדיטציית מיינדפולנס מביאה עמה יתרונות רבים.

למי מתאימה שיטת מיינדפולנס?

את שיטת המיינדפולנס נהגו ללמוד ולתרגל נזירים בודהיסטים בגיל צעיר, וכן עם ההתקדמות הטכנולוגית והרצון להישגים ולריבוי שעות עבודה בחיי היום יום – מומלץ ואף כדאי לכל אדם בכל שלב בחייו ללמוד את דרך המיינדפולנס הבודהיסטית ולתרגל. תרגול יום יומי של מיינדפולנס יתרום רבות לכל מתרגל.

יתרונות המיינדפולנס

  1. התרגול מאפשר התגברות על רגשות מאמללים כמו: פחות מתח, ביטחון עצמי, סובלנות, פחות חרדות, כעסים ודיכאונות.
  2. תרגול מיינדפולנס מאפשר פחות לחץ נפשי, יותר אנרגיה, שלווה פנימית, שינה טובה יותר, זיכרון טוב יותר, חשיבה בהירה ומסודרת, יצירתיות רבה, יכולת מיקוד משופרת, תפיסה מהירה יותר, ערנות וחדות, קבלת החלטות נבונות, כבוד והתחשבות בעצמך ובאחר.
  3. תורם ליציבות התודעה כשניצבים מול מצבים לא רצויים.
  4. מאפשר לנו להיות נוכחים ב 100%, כך שנוכל להגיב למה שיש.
  5. כאשר אנחנו מיינדפול לסיטואציה, זהו הצעד הראשון לקראת עשיית שינויים נבונים.
  6. מיינדפולנס הוא אספקט חיוני לצלילות התודעה. כשאנו צלולים, סבל לא יכול להידבק אלינו.
  7. כלי לעשיית טרנספורמציה למנגנון הסבל- הימנעות מלא נעים ורדיפה אחר הנעים.
  8. מגן עלינו מגרימת סבל לעצמנו ולאחר/ים.
  9. מפתח את היכולת להתבונן ברצף של מחשבות. בעוד שמיינדפולנס בעצמו הוא אינו מחשבה.
  10. מיינדפולנס אותנטי מעורר בנו אחריות לגבי מה שאנחנו יודעים.
  11. מיינדפולנס מקיף גם את הספציפי וגם את הכללי. אנחנו יכולים להיות מודעים לפעולה ספציפית כמו הזזת היד כדי להרים את שפופרת הטלפון, מיינדפולנס כולל גם את הטון ואת הגישה שלנו בשיחה עצמה.
  12. מביא אותנו להיות מודעים לחוסר ודאות ולצעדים ההכרחיים לצורך שינוי כיוון.
  13. חושף את מה שמשותף בין העצמי לאחר/ים. כך שמיינדפולנס כוללת התנהלות אתית ויושרה (אינטגריטי).
  14. חוקר סיבות וגורמים לאירועים שקורים.
  15. השיטה מיושמת באופן שווה בהוויה ובעשייה. אנחנו שוהים במודעות כשאנחנו יושבים ברכבת ומאפשרים לכל ההוויה שלנו לנוח בתוך הרגע. אנחנו מתרגלים לשהות באופן מודע כשאנחנו מעורבים בעשייה, בין אם אנחנו שוטפים כלים או מכינים דו"ח לחברה.
  16. מיינדפולנס כוללת את האמנות של הקשבה מלאה לאחר. מודעות לתקשורת עם האחרים/ות מפתחת ומבטאת הערכה והוקרת תודה למילים ולמעשים שלהם.

זן מאסטר צ'ונג א סונים ודהרמה מאסטר תמיר מסאס במדיטציית מיינדפולנס

טיפול באמצעות מיינדפולנס

  1. תודעה בריאה = בריאות! מחקרים רבים מלמדים את מה שהבודהה לימד, כאשר אדם ער ומודע הוא סובל פחות ומאושר יותר. האושר, השקט והחופש הם בריאות ישירה לגוף ולנפש האדם, לכן לא מפליא שדרך זו הפכה מהר מאוד לדרך טיפול אהודה למגוון בעיות ודרכי התמודדות כמו למשל:

    • טיפול במחשבות טורדניות
    • טיפול בחרדות
    • טיפול בבעיות קשב וריכוז
    • טיפול בכאב
    • טיפול אישי התפתחותי
    • טיפול זוגי
    • טיפול בלחץ נפשי
    • טיפול מועקה
    • טיפול באכילה רגשית
    • ועוד.

סדנת מיינדפולנס

בית Become One מציע לכם להצטרף אל סדנת מיינדפולנס בת 3 מפגשים בני 3 שעות כל מפגש, כל מפגש עומד בפני עצמו, הסדנה מרתקת ומומלצת מאוד, נושאי המפגשים:

  • סדנת מיינדפולנס – איך לחולל אנרגיה ע"י תנועה ונשימה
  • סדנת מיינדפולנס – איך לנהל תחושות ורגשות
  • סדנת מיינדפולנס – איך לפתח רגשות חיוביים

 

מטרות סדנת מיינדפולנס הם:

  1. שחרור והרפיה ממתחים ולחצים.
  2. ניהול כעסים והיכולת להגיב בדרך מכבדת.
  3. ללמוד איך להשתמש בנשימה ככוח משחרר, ממקד ומעגן את תשומת הלב במה שיש.
  4. סדנת מיינדפולנס תפתח ישיבה, עמידה והליכה זקופה, אצילית ויציבה וכתוצאה מכך ליצור תודעה יציבה.
  5. להכיר את גופנו, להקשיב לשפתו ולפעול מתוך כך ברגישות לצרכיו.
  6. לדעת את תהליך השהייה – זיהוי, קבלה, חקירה ושחרור. וע"י כך לשחרר אחיזות רגשיות ישנות המוצפנות מנסיבות העבר.
  7. סדנת מיינדפולנס תפתח את 4 המרכיבים לאושר- לב אוהב, שלווה, חמלה ושלום פנימי.

בית Become One ומיינדפולנס בדרך הזן

בית Become One הינו מרכז זן לפיתוח שלווה, חופש וחמלה בהנחיית דהרמה מאסטר תמיר מסאס, נזיר זן. במרכז תוכלו ללמוד ולתרגל מיינדפולנס ע"י סדנאות ייעודיות ובנות 3 מפגשים קצרים, בני 3 שעות כל מפגש (כל מפגש עומד בפני עצמו בנושאים שונים) כמו כן במרכז Become One תוכלו להצטרף לקבוצות התרגול שלנו ולתרגל מיינדפולנס. מוזמנים לחייג אלינו ולשמוע עוד מיינדפולנס בדרך הזו הבודהיסטית המסורתית:

איילת דניאל, מנהלת המרכז –  054-3349993

מיינדפולנס – העניקו לעצמכם את המתנה הזו!

שאלות ותשובות על מיינדפולנס

כל מתרגל יוכל להרוויח את החופש להיות עם מה שיש, להיות משוחרר ממתח ולחץ, לפתח שלווה, חופש, בהירות המחשבה, ערנות, דיוק, החלטות מיטיבות ועוד.

תרגול יום יומי של מיינדפולנס תורם רבות לכל מתרגל, באתר תוכלו למצוא 16 יתרונות בולטים במיוחד.

בהחלט! מחקרים רבים מלמדים כי דרך המיינדפולנס יכולה לסייע להתמודד עם בעיות רבות כגון: חרדות, מחשבות טורדניות ועוד. היכנסו לאתר